Det som varer er miljøvennlig, men kan også være riktig vakkert

Varig og vakkert

BOA 1083 06 1

Miljøvennlighet, bærekraft og gjenbruk har vært på dagsordenen en god stund nå, og begynner også å få et fotfeste i boligmarkedet. Miljøvennlige og energieffektive boliger er i høy etterspørsel, til dels fordi de har lave strømutgifter, men også fordi nordmenn vil kjøpe og bo med god samvittighet.

BOA 1083 16
BOA 1083 26 2

Gjenbruk og materialer som varer

Nordmenn er glade i oppussing, noe som kun er blitt tydeligere i løpet av pandemien. Vi pusser opp som aldri før, til tross for et økt fokus på miljø og bærekraftighet. Oppussing i seg selv er ikke miljøvennlig. Fornyelse innebærer økt forbruk og avfall, og å bytte ut stil og inventar jevnlig i takt med trender blir fort lite bærekraftig. På den andre siden kommer de fleste til å gjennomføre en eller annen form for oppussing av hjemmet før eller siden. Grunnene er mange, fra rent estetiske behov til tekniske.


Selv om oppussing i seg selv ikke er miljøvennlig, er det mange måter man kan begrense forbruk og avfall når man først skal pusse opp. Material- og håndverkervalg, avfallshåndtering og gjenbruk kan alle bidra med å gjøre oppussingen mer miljøvennlig. Men det er én ting som er viktigere enn alt annet, og det er å velge både materialer og et uttrykk som varer. Jo lengre du kan utsette neste oppussing, desto mer miljøvennlig blir oppussingsprosjektet ditt.

BOA 1083 29
BOA 1083 09

Skjønnheten i gjenbruk

Smedgata 35 C er et praktseksempel på hvor fantastisk eksempel på hvor vellykket en en bærekraftig oppussing kan være. Den arkitekttegnede leiligheten ligger i et flott, verneverdig teglsteinsbygg. Da leiligheten ble totalrenovert, lå fokuset på å ivareta praktfulle, historiske detaljer, og å kombinere disse med et nytt, moderne uttrykk. Eieren fikk hjelp av den italienske arkitekten Katrin Arens, kjent for å lage stilrene møbler av gjenbrukt heltre. Innredningen er spesialtilpasset boligen og gir et naturpreget og stilrent uttrykk til den stolte leiligheten.

Heltreet som Arens bruker i sine møbler og innredning stammer fra treverk som hun har reddet fra områdene rundt Bergamo i Italia, hvor flotte bygg forfaller i det stille. Ved å gjenbruke det flotte treverket fremmer hun et budskap om bærekraft og gjenbruk samtidig som hun løfter frem lokale håndverkstradisjoner- og kunnskap.

Ved å benytte seg av Arens kompetanse og flotte kreasjoner, endte eieren av Smedgata 35 C opp med en helt unik og vakker leilighet som står som et prakteksempel på miljøbevisst oppussing og utmerket design.

Tips og råd for miljøbevisst oppussing

Visse materialer burde man unngå fordi materialet i seg selv er lite miljøvennlig, på grunn av lang frakt, ressurskrevende produksjon eller skadelige stoffer.

I tillegg til dette burde du også velge materialer som varer lenge. Heltre er et flott materiale som er særlig langvarig da det kan slipes mange ganger, langt flere enn parkett. Men å se kun på produkter kan bli komplisert. Betong varer for eksempel lenge, men er ressurskrevende i produksjonsfasen. Ha med andre ord gjerne miljøet i bakhodet når du velger materialer, men husk at det aller viktigste er å velge materialer og en stil som varer. Gjør heller mindre i omfang, men sørg for at resultatet blir gjennomført, vakkert og varig for å forebygge unødvendig oppussing i fremtiden.

Avfall

Oppussing medfører alltid en grei mengde avfall - dette er det vanskelig å komme bort fra. Det man derimot kan, og absolutt bør, gjøre, er å passe på å sortere avfall riktig. Det kan finnes mange uheldige eller direkte farlige stoffer i oppussingsavfallet.